כשאנחנו עורכים סרט קצר או קליפ לבלוג שלנו או לערוץ היוטיוב שלנו, הרבה פעמים אנחנו מעוניינים להוסיף מוסיקת רקע. סרטון בלי מוסיקת רקע עלול להיות משעמם או חסר קצב.
בלתי אפשרי לשים בפס הקול שירים פופולריים ולהיטים וכדומה; אלה מוגנים בזכויות יוצרים. Youtube (וכמוה Vimeo וכל שאר פלטפורמות הוידאו הגדולות) סורקת כל סרטון חדש שמועלה, ובמידה והיא מזהה שהוא מכיל יצירה מוגנת בפס הקול שלו, היא תסיר אותו, או תצמיד לו פרסומות.
למרבה השמחה, קיימות מספר אלטרנטיבות לעניין. יש אתרים שמציעים מוסיקה ברישיון Creative Commons לשימוש חופשי ובחינם; וישנם מוסיקאים שמפרסמים את המוסיקה שלהם בחינם, בתמורה לקרדיט; וינןש חנויות שמציעות מוסיקה איכותית במחיר נמוך מאד (2$-5$ לשימוש חד פעמי בסרטון שלכם).
בעמוד זה ריכזתי אוסף של קישורים למאגרי מוסיקה כאלה.
הבהרה חשובה לפני שמתחילים
מאמר זה אינו מדריך, אלא רק אוסף קישורים. אני ממליצה לכם – השקיעו זמן ולמדו את נושא זכויות היוצרים וקניין רוחני. כדאי לקרוא גם על סוגיות ומחלוקות נפוצות, לקרוא על נחלת הכלל (בלעז Public Domain) ולקרוא על האלטרנטיבות הקיימות ברשת, כגון, אבל לא רק, Creative Commons.
אין לראות במאמר זה (על כל תכניו, חלקיו, גרסאותיו, ועדכוניו) ייעוץ משפטי מכל סוג שהוא. אינני קשורה לאתרים שקישרתי אליהם במאמר ואינני ערבה לתכנם ולאמינותם. השימוש במוסיקה מהאתרים הללו הוא באחריותכם ובאחריותכם בלבד; האחריות לבדוק את פרטי זכויות היוצרים ו/או הרישיונות של כל יצירה היא שלכם ושלכם בלבד. באינטרנט יש הרבה טעויות, ויש גם נוכלים ומתחזים. אתם עלולים להיתקל במידע לא נכון או ביצירה שלא סומנה כראוי ברישיון מתאים. למיטב הבנתי, גם אם הטעו אתכם לגבי זכויות יוצרים של יצירה כלשהי, אינכם פטורים מאחריות; אז היו זהירים.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
פרק ראשון: מוסיקה בחינם – Creative Commons
אם אינכם יודעים מה זה קריאטיב קומונס (או בקיצור CC) כדאי מאד ללמוד! התחילו כאן:
בקצרה – קריאטיב קומונס זה ארגון ללא מטרות רווח, שהקים פלטפורמה המאפשרת ליוצרים מכל הסוגים (מוסיקאים, קולנוענים, סופרים, צלמים, וכו') לסווג את היצירות המקוריות שלהם ברישיון לפי בחירתם, ולפרסם את היצירות הללו בפומבי ובחינם, תחת תנאי הרישיון. במקביל, המודל הזה מאפשר לנו הצרכנים להשתמש ביצירות הללו, באופן חופשי, וללא תשלום, כל עוד אנחנו מקפידים על תנאי הרישיון הנבחר, שהם פשוטים להפליא. זה חוקי, וזה גלובאלי (בניגוד לחוקי זכויות יוצרים, שמשתנים ממדינה למדינה). ישנם סוגי רישיון שונים: כל רישיון הוא קומבינציה של אחד או יותר מ4 תנאי בסיס (לתת קרדיט ליוצר, להשתמש רק ביצירות ברישיון זהה, להשתמש ללא עריכה, להשתמש באופן פרטי אך לא ביצירות מסחריות). בקרו באתר כדי ללמוד על התנאים ועל סוגי הרישיון.
המלצה – כשאתם מוצאים קטע מוסיקלי שמוצא חן בעיניכם, לא חשוב באיזה אתר, בדקו היטב את הרישיון שלו ואת מרכיבי הרישיון. כבדו את היוצר, והקפידו על התנאים שהוא ביקש. הוא נותן לכם את המוסיקה שלו בחינם, זה המינימום שאתם יכולים לעשות.
להלן רשימה של אתרים נבחרים שמציעים מוסיקה ברישיונות קריאטיב קומונס:
Free Music Archive
הארכיון למוסיקה בחינם FMA הוא האתר הגדול ביותר והנחמד ביותר שאני מכירה בתחום, והוא מלא שירים ברשיונות CC. הקטלוג ענק. אפשר לחפש לפי ז'אנר ואפשר לחפש לפי מילות מפתח. אפשר ליצור קשר עם המוסיקאי, ואפשר לשמור שירים במועדפים. יש גם אפליקציה לסלולר, שהיא לא מדהימה אבל חמודה מאד בהתחשב בכך שמדובר בפרויקט שאינו מסחרי. החיסרון של האתר הזה: אין באמת בקרת איכות, ותוך כדי החיפוש סביר להניח שתתקלו ביצירות ש, אהמ, לא נשמעות כל כך טוב. צריך טיפה סבלנות אבל אפשר לדוג שם לא מעט פנינים.
CCMixter
סיסימיקסטר הוא פרויקט שאפתני שמבוסס על רעיון נפלא: זמרים יכולים להקליט את עצמם ולהעלות קטעי שירה מקוריים, מוסיקאים יכולים להקליט את עצמם ולהעלות קטעי נגינה או סאמפלים, וכל אחד יכול לבקש שיתוף פעולה עם האחר, לקחת מפה ומפה ולערבב ולגזור ולהדביק ולמקסס עד לקבלת יצירה שלמה. היצירות האלה משוחררות ברשיון CC. חסרונות בולטים – זה אתר מכוער שקשה להתמצא בו, החיפוש שלו לא משהו, וכמו הקודם – אין סינון תכנים. מה שכן, הקטלוג גדול מאד, והקונספט יצירתי מאד.
Jamendo
ג'מנדו זו קהילה (ענקית) למוסיקה עצמאית. יש לה תחנות רדיו, ויש אפשרות לבנות לעצמכם פלייליסטים, ואפשר לחפש לפי כל מיני תגיות ומילות חיפוש. האתר מתחלק לשניים: מוסיקה בחינם, שם תמצאו שכמעט כל שיר מסומן ברישיון CC כלשהו (בדרך כלל לשימוש פרטי שאינו מסחרי בלבד); והחלק השני אינו בחינם, אבל מאד מאד קל להשיג שם רישיון חוקי לשימוש: למשל אם אתם רוצים מוסיקה מקצועית לקליפ שהכנתם לוידאו-בלוג שלכם ביוטיוב, שימוש כזה יעלה לכם 5$ בלבד.
נספח: Freesound
יש גם אתרים מקסימים וחינמיים ומאד שימושיים לסאונד אפקטס, לא רק למוסיקה. החביב עלי הוא פריסאונד. מנסיון, החיפוש עובד מצוין (נסו "אוטובוס פותח דלתות" וכאלה). שימו לב שעבור כל קטע אודיו מוגדר רשיון אחר, בהתאם לרצונו של המקליט שהעלה את הקובץ. צריך לקרוא לפני שמשתמשים.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
פרק שני: מוסיקה בחינם – מוסיקאים עצמאיים
להלן רשימה של מוסיקאים שהעלו לאתר שלהם מוסיקה לשימוש חופשי ובחינם. חלקם עושים זאת ברישיון CC , ואחרים ברישיון שהם עצמם הגדירו. הקפידו לקרוא בכל אתר מה תנאי השימוש.
Josh Woodard
ג'וש שר ומנגן בכל מיני כלים, ומקליט באיכות מאד גבוהה. הסגנון הוא בעיקר שירי פופ פולק חמודים. היופי באתר שלו הוא שהוא מעלה גם גרסאות אינסטרומנטליות של השירים, זה מאד מאד שימושי כשעורכים סרטים. הוא גם כותב את המילים ואת האקורדים לכל שיר. הבחור משקיען, אין מה לומר. יש לו כ200 שירים. כמעט הכל ברישיונות CC-BY, אבל אפשר גם לקנות ואפשר לתרום לו בפייפאל ובביטקוין (פרגנו!).
Sonnyboo
http://www.sonnyboo.com/music/music.htm
פיטר ג'ון רוס המכונה Sonnyboo מציע את המוסיקה שלו ברשיון CC-BY. יש לו בערך ~50 יצירות באתר.
Incompetech
http://incompetech.com/email.html
קווין מקלאוד מציע כמות גדולה של יצירות, בז'אנרים שונים, לשימוש חופשי. הרישיון הוא רישיון פרטי שהוא ניסח, שמאפשר להשתמש ביצירות בעבור קרדיט (או בתשלום במידה ולא רוצים לתת קרדיט). זה לא בדיוק CC, צריך לקרוא את התנאים של הרישיון שלו לפני השימוש.
Rick Vanman
http://music4yourvids.co.uk/index.html
ריק ונמן גם הוא מציע אוסף גדול, לשימוש בחינם בתמורה לקרדיט. הוא לא משתמש ברשיון CC אלא הגדיר רישיון בעצמו, צריך לקרוא את התנאים של הרישיון שלו לפני השימוש.
Moby
כן כן, אני מתכוונת למובי הזה. מתישהו לפני כמה שנים הוא החליט לשחרר 150+ יצירות שלו לקהל הרחב, בעיקר לסטודנטים וליוצרי קולנוע, כדי שיוכלו לשלב בפס הקול של הסרטים שלהם (בהנחה שהסרטים ללא מטרות רווח). כדי להשתמש במוסיקה צריך להירשם לאתר, לעיין בקטלוג, ולהגיש טופס בקשה. לא ניסיתי, אבל נראה כמו אחלה יוזמה והלוואי שעוד מוסיקאים מפורסמים ינהגו כמוהו.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
פרק שלישי: מוסיקה בחינם – נחלת הכלל
מוסיקה בנחלת הכלל Public Domain (או בקיצור PD) היא מוסיקה שלא חלות עליה זכויות יוצרים. זו יכולה להיות מוסיקה שהסתיים התוקף של זכויות היוצרים שלה (בארה"ב, למיטב ידיעתי, תקופה זו נמשכת 70 שנה עד אחרי מות היוצר). וזו יכולה להיות מוסיקה של יוצרים בני זמננו שויתרו מרצון על כל זכויות היוצרים שלהם.
הערה חשובה: כפי שכתבתי בהקדמה למעלה, יכולות להיות הרבה טעויות לגבי מוסיקה ב PD. ובנוסף ההגדרה של PD משתנה ממדינה למדינה. כלומר אם מצאתם יצירה באתר של PD בארה"ב היא אולי עדיין מוגנת באירופה. זה איזור אפור ולכן כדאי לנקוט משנה זהירות. מהסיבה הזו אני לא שמה כאן הרבה קישורים שאני מכירה של מוסיקה ב PD. יש המון כאלה, של בלוז, וראגטיים, ומוסיקה קלאסית, ושירי עם, והקלטות עתיקות… כיף להאזין, אבל לא תמיד ברור האם מותר להשתמש, ולדעתי אם קשה להבין מה מותר לעשות ומה לא, עדיף שלא.
אגב קריאטיב קומונס מסוג CC0 הוא מקביל ל PD.
המאגר של ויקיפדיה
https://en.wikipedia.org/wiki/Wikipedia:Sound/list
מאגר עצום של הקלטות ב PD, מסודרות לפי א"ב. זה לא אתר נוח כל כך להשתמש בו, אלא אם כן אתם יודעים מה אתם מחפשים.
Musopen
מוזאופן מתמקד במוסיקה קלאסית: תוכלו למצוא כאן ביצועים להרבה מאד יצירות של מלחינים מפורסמים, כמו בטהובן ובאך ושופן. החברה האלה מתים ממזמן, וזכויות היוצרים על היצירות שלהם פגו ממזמן. אבל לא רק לחנים מוגנים בזכויות יוצרים, אלא גם ביצועים. ולשם כך האתר הזה, לביצועים שמוצעים בחינם. האתר נוח מאד לשימוש, והביצועים באתר מסומנים בבירור ברישיון CC כלשהו או כ PD. יש גם דירוג משתמשים, כך שתוכלו לבחור את הביצוע הטוב ביותר.
הערה חשובה: שימו לב בבקשה שמלחינים מפורסמים שנפטרו בסוף המאה הקודמת – כמו רחמנינוב או שוסטקוביץ' – יצירותיהם עדיין מוגנות ואסור לכם להשתמש!
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
פרק רביעי: מוסיקה בתשלום – חנויות פסי קול
אם מיציתם את המאגרים החינמיים, או התייאשתם מהחיפוש בהם, ואתם רוצים חיפוש יעיל ומגוון יותר, ואתם מוכנים להשקיע קצת יותר (החל מ2 דולר לסרט היוטיוב הפרטי שלכם, ועד מאות דולרים לשימוש מסחרי), אולי תמצאו את מבוקשכם בחנויות המוסיקה לסרטים:
Vimeo Music Store
החנות של וימאו היא פשוט נפלאה. קלה מאד לשימוש, קלה מאד לחיפוש מוסיקה שתתאים לוידאו שלכם. אפשר לחפש לפי תמות ולפי אוירה ומצבי רוח ("אקשן", "מותח", "שמח" וכדומה). יותר מזה – אפשר לסנן את תוצאות החיפוש כדי שתוצג רק מוסיקה ברישיונות CC . כך שהחנות טובה מאד מאד גם לחיפוש מוסיקה חינמית.
RumbleFish
ראמבלפיש מרגיש כאילו הוא מיועד למקצוענים בתעשייה, למרות שהוא דווקא מכריז על עצמו כמיועד ל"יוצר העצמאי שמצלם את הסקייטבורד שלו עם הגופרו". המערכת של ראמבלפיש מנסה לפשט את כל העניין הזה של זכויות יוצרים ולתווך ביניכם לבין הטופסיאדה הרגילה של בקשות רישיונות, ובמקביל לאפשר למוסיקאים להתפרנס מהשימוש שנעשה בשירים שלהם. באתר קטלוג עצום של 2 מיליון שירים, כולם בתשלום. כל יצירה מתוייגת לפרטי פרטים (כולל הסולם שבו היא מבוצעת…) כך שהחיפוש אמור להיות יעיל. צריך להירשם בשביל כל פעולה. אפשר לבחור מתוך כמה אופציות תשלום לפי סוג השימוש (למשל שימוש לסרט פרטי ללא מטרות רווח עולה פחות משימוש מסחרי).
Videohelper
חנות גדולה של מוסיקה מקורית. יש להם רשיונות ספציפיים להם והתשלום הוא לפי שימוש. צריך להרשם לאתר כדי לעיין בקטלוג. למעשה אי אפשר לעשות שומדבר באתר בלי להירשם, ואני לא נרשמתי, אז אני לא יודעת לספר לכם יותר מזה.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
עד כאן לבינתיים.
מכירים עוד מאגרים כאלה? שלחו לי!
נתקלתם בקישורים שבורים? כתבו לי!
יאללה, גשו ליצור סרטים טובים עם מוסיקה טובה. בהצלחה.
פורסם: אוקטובר 2016. עודכן לאחרונה: אוקטובר 2016.
+++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++++
התמונה: צולמה בהופעה של הרכב דיקסילנד (שאינני זוכרת את שמו, מצטערת), בפסטיבל הג'אז באילת, אוגוסט 2006.